La nivel global, chiropractica a câștigat recunoaștere datorită eficienței remarcabile. Fără tratament medicamentos și/sau procedee invazive reușește să rezolve unele dintre cele mai complexe cazuri medicale. Manipularea blândă a coloanei vertebrale reduce presiunea asupra articulațiilor, mușchilor și nervilor. Această detensionare reduce durerea, îmbunătățește funcționarea și restaurează echilibrul care duce la vindecare și prevenție.

Cuvântul “chiropratică” vine din limba Greacă. “Chiro” înseamnă mână; deci este o practică efectuată cu mâna. Tratamentul chiropractic a fost cunoscut cu mii de ani în urmă, așa cum se vede în practicile antice din cum ar fi Egipt şi Grecia. Chiropractica modernă a fost înfiinţată în 1895 de americanul Daniel David Palmer. În decursul anilor chiropractica s-a dezvoltat simultan cu descoperirile şi cercetările de ştiinţă medicală.

Chiropractica este o ramură a medicinei alternative. În organismul nostru sunt trei sisteme: pasiv (sistemul oasos), activ (sistemul muscular) și semnalizant (sistemul neurologic). Osul nu face nimic fără activitatea musculară, iar mușchii acționează doar după semnalul primit de la creier. Astfel, o durere la mână indică o problemă la sistemul neurologic. Chiropractica caută să rezolve problema sistemului neurologic care va rezolva și efectul. Ea se bazează pe capacitatea omului de a se regla și vindeca singur, cu ajutorul divin. Dumnezeu a creat omul și tot El este Cel ce dă vindecarea deplină și cu adevărat.

Afecţiuni care se pot ameliora sau trata:

 • lumbago (durere violentă localizată la muşchii din zona lombară)
 • hernie de disc/prolaps
 • sciatică
 • reumatism
 • deformări ale coloanei vertebrale (cifoză, scolioză, lordoză)
 • funcţie defectuoasă a bazinului
 • dureri ale articulaţiilor membrelor superioare și inferioare: umeri, coate, mâini, genunchi, şolduri, labe și glezne
 • dureri de cap, cefalee/migrenă
 • colici la sugari
 • etc.

Cine poate fi tratat?

Orice vârstă poate fi tratată, de la noi născuți la cei învârstă. La naștere pot apărea complicații care să afecteze sistemul nervos și coloana pe restul vieții, iar la bătrânețe omul caută ameliorarea durerilor.
Cei care suferă de osteoporoză trebuie să anunțe acest lucru, căci trebuie lucrat diferit. Cei cu boli contagioase trebuie să aștepte până după vindecare.

Cum decurg ședințele de chiropractică?

O ședință de chiropractica durează, în general, între 15 și 60 de minute. Înaintea începerii tratamentului, chiropracticianul va supune pacientul unui scurt examen fizic, istoric și neurologic. Tratamentul se face îmbrăcat, nu pe piele.

Tratamentul constă în terapia chiropractică și masaj terapeutic, unde e nevoie. Pentru manipulări/mobilizări se folosesc diverse tehnici manevrate cu mâna, cu ajutorul unor mese speciale și/sau cu un ciocan cu percuție special făcut pentru chiropractică.

Tratamentul chiropractic pe care îl oferim este diferit de alte tratamente manuale (manipulări asupra coloanei cu mâna) și chiar de alte tehnici chiropractice. Tratamentul constă în căutarea de dezechilibre ale sistemului nervos/neurologic prin verificarea lungimii picioarelor. Când un picior este mai scurt ca celălalt de cele mai multe ori este din cauza dezechilibrelor sistemului nervos care afectează întreaga structură a mușchilor și scheletului. Pot fi cauze primare (necisitând atenție imediată) și cauze secundare (care rămân pentru viitor). Se caută cauze primare pe traiectoria măduvei spinării și se mobilizează. Tratamentul este gata atunci când picioarele sunt echilibrate. Aceasta înseamnă că sistemul nervos este echilibrat în ce privește cauzele primare găsite. La următoare ședință s-ar putea să apară din nou dezechilibre, dar cu alte cauze, care anterior erau secundare iar acum au devenit primare. Astfel se urcă o scară pentru a ajunge la echilibru total, când nu se va mai găsi dezechilibru.

Lucrând cu sistemul nervos și căutând cauzele primare se fac relativ puține manipulări/mobilizări într-o sesiune, dar ele sunt foarte precise și cu un efect mult mai mare și durabil decât alte tehnici care fac multe mobilizări într-o ședință. Este nevoie însă de mai multe ședințe pentru a elimina cauzele și apoi a preveni.

După tratament

Tratamentul de acest gen nu implică, în general, durere. După tratament pot apărea dureri ușoare sau discomfort. Acestea pot fi din 2 motive: retractare sau inflamații. Retractarea este situația în care organismul parcurge etape prin care a ajuns în această situație în drum spre vindecare. Astfel pot apărea dureri și situații care ați mai avut în trecut. Inflamațiile apar datorită mobilizării produse, fiindcă mușchii și ligamentele iau timp să se adapteze corectării produse după ce au fost obijnuite într-o postură greșită timp îndelungat. Durerea și discomfortul arată că sistemul lucrează la vindecare în poziția corectă. Dacă experimentați durere sau discomfort prea mare, adresați-vă imediat terapeutului. Dacă este doar un discomfort sau durere minimă aplicați gheață (orice înghețat). Aplicați gheața 3 minute, iar după 5 minute luați-o jos; repetați de 3 ori.

Pentru ca tratamentul să aibă cel mai mare efect este recomandat odihna la pat, somn cât de mult, multe lichide și fără prea multe activități care nu sunt absolut necesare. Aceasta ar trebui să se facă cel puțin în primele 2 zile după tratament, dar cel mai bine este dacă se poate timp de o săptămână sau chiar două.

Fazele tratamentului chiropractic

Pentru a vă aduce la sănătate optimă sunt 3 faze de tratament chiropractic:
 1. Tratament de alinare
  • Dacă sunteți în durere când veniți la cabinet, prima noastră țintă este să vă reducem durerea și să vă simțiți mai bine. Însă poate nu aveți dureri, iar aceasta nu înseamnă că nu există o problemă. Durerea unei măsele, de exemplu, a început cu mult timp înainte ca să apară durerea; însă, de multe ori când apare durerea este deja tarziu să se mai poată salva. De aceea este important pentru a avea parte de tratament și dacă nu sunt dureri mari, pentru a depista eventuale probleme în viitor și a le preveni.
  • Depinzând de severitatea contiției care vă cauzează durerea, la început va fi nevoie de cel puțin 1-7 ședințe pe săptămână. În total va fi nevoie între 5-20 de ședințe.
 2. Tratament de corectare/restaurare
  • Doar ameliorarea durerilor nu înseamnă eliminarea cauzei. În această fază se caută cauza și soluțiile pentru a o elimina. Sunt corectate/restaurate posturile greșite și orice ar putea să vă provoace probleme în viitor. Aici se recomandă exerciții fizice, îmbunătățiri în dietă, etc. Depinzând de severitatea condiției dvs. vindecarea deplină poate dura mai multe săptămâni sau luni de zile.
  • Este nevoie de 2-4 ședințe pe lună. În total va fi nevoie între 10-20 de ședințe.
 3. Tratament pentru sănătate optimă
  • Odată ce trupul dvs s-a vindecat și a ajuns la un echilibru și nu mai aveți parte de dureri, este important să veniți periodic pentru a depista eventuale modificări. Sistemul nervos poate fi afectat din următoarele 3 locuri: chimic (alimentație greșită, droguri legale sau ilegale, intoxicații, etc), fizic (traume, accidente, sport intens, etc), spiritual (stres, supărări, încălcarea legilor lui Dumnezeu). Odată afectat, sistemul nervos duce la dezechilibru și e bine depistat în timp. Întreținerea sistemului nervos este cheia sănătății. De asemenea se va face consiliere pentru îmbunătățirea stilului de viață.
  • Acește ședințe pot avea loc o dată pe lună sau mai rar, sau când ați avut parte de una din cele 3 categorii într-un mod care să afecteze organismul dvs.

Vă dorim sănătate optimă!